Merhaba,
FDI 2024 Dünya Dişhekimliği Kongresi hazırlıklarımız devam ediyor. Kayıt sayımız 8 binleri buldu. 8 büyük salonda dört gün sürecek ihtişamlı bir organizasyon olacak. 10 bin m2 fuar alanımızın neredeyse tamamı rezerve edildi. FDI’ın bugüne kadar yaptığı en ihtişamlı kongre olmasını hedefliyoruz. Bilimsel Kongre öncesinde üç günlük bir Genel Kurul toplantısı var. FDI Genel Kurulu’ nun yanı sıra ERO Genel Kurul toplantısı da yapılacak. FDI’ın çeşitli komiteleri için de seçimler yapılacak. Dişhekimliği dünyasının hem örgütsel hem de bilimsel düzeyde en önemli isimlerini Eylül ayının ikinci haftasında İstanbul’da ağırlamayı sabırsızlıkla bekliyoruz.
Sağlık Bakanlığı’na daha önce İstanbul Sağlık Müdürü olarak görev yapan Prof.Dr. Kemal Memişoğlu getirildi. Sayın Memişoğlu ile benim İstanbul Dişhekimleri Odası Başkanlığını yürüttüğüm pandemi döneminde birlikte çalıştık. Bakanlık görevine gelir gelmez bizi umutlandıran bir açıklaması oldu: Koruyucu hekimliği önceleyen bir Sağlık Bakanı olacağını ifade etti. Bu, bizim uzun yıllardır seslendirdiğimiz ama adresini bulamayan bir söylem.
Halkımızın ağız diş sağlığı göstergeleri çok bozuk ve geçen yıllara, harcanan milyarlara rağmen göstergelerde belirgin bir iyileşme görülmüyor. Bugünden bir çizgi çekip yeni nesli koruyucu dişhekimliği tedbirleriyle büyütürsek bu makus talihin önüne geçebiliriz. Sayın Memişoğlu’ndan randevu talep ettik, kendisini Dünya Dişhekimliği Kongresi’nin açılışına da davet edeceğiz. Meslek örgütü olarak beklentilerimizi de kendisine aktaracağız.
Geçtiğimiz günlerde üniversite tercihleri yapıldı. Dergimizin sayfalarında detaylı incelemesini bulacağınız gibi bu yıl yeni öğrenci almaya başlayan iki fakülteyle birlikte dişhekimliği fakültesi sayısı 93’e, yıllık kontenjan toplamı 9277’ye, yabancı öğrenci kontenjanı dahil toplam kontenjan 12.366’ya yükseldi. Şu anda görece daha az sayıda olan mezunlarımız ne yapacaklarını bilemez durumundayken üniversite tercihi yapacak öğrencilere dişhekimliğini tercih etmelerini söylemek iyice zorlaştı. Hâlâ profesörü olmayan fakülteler var, dekanı dişhekimi olmayan fakülteler var. Acil önlem taleplerimizi iletmeye devam edeceğiz.
Son günlerde meslektaşlarımızdan Sağlık Bakanlığı’nın denetim ekiplerinin herhangi bir uyarı yapılmadan ciddi para cezaları kesildiği bilgileri geliyor. Sağlık Bakanlığı nezdinde yaptığımız girişimlerde bu konuda meslektaşlarımıza tolerans gösterilmesi, önce uyarı yapılarak daha sonra ceza verilmesi gerektiğini ifade ettik. Yasadan sonra Yasanın uygulanması için çıkarılan Yönetmelik’te de konu bu şekilde düzenleniyor.
5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifinin Meclis’ten geçmesi kitlesel hayvan katliamına dair kaygılarımızı artırdı. Bugün var olan barınak kapasitesinin 105 bin olduğu düşünülürse sayısının 4 milyon olduğu iddia edilen sokak köpeklerinin barınağa alınarak sokaklardan çekilmesi mümkün görünmüyor. Hayvanseverlerin ve başta Türk Veteriner Hekimleri Birliği olmak üzere uzman kuruluşların “kısırlaştır-aşıla-yerine bırak” önerisi orta vadede tek insani çözümdür. Anayasa Mahkemesi’nin yasanın sakıncalı maddelerini iptal edeceğini umuyoruz.
2023’ün Ekim ayından bu yana Filistin’de, Gazze Şeridi’nde bir etnik temizlik yaşanıyor. İsrail’in şimdiden 40 bini aşkın insanı çoluk çocuk demeden öldürerek Gazze’yi Filistinlilerden arındırma operasyonu Batı devletleri tarafından neredeyse alkışla karşılanıyor. Bu insanlık dramı karşısında aksi yöndeki ırkçılıklara da prim vermeden katledilen Filistin halkının yanında olduğumuzu bir kez daha duyuruyoruz.